Thema Voeding

Voordat je verder gaat met kaart 8: Food is Fuel, Choose Wisely

Leren we je de biohack perspectieven over voeding, bekijk hier de 3 videos van 7 minuten


Biohackspot - Voeding deel 1



Biohackspot - Voeding deel 2


Biohackspot - Voeding deel 3


Take a Ways


Biohack Food

Ken de anti nutrienten lijst en maak afwegingen bij een overmatig gebruik ​


Antinutrienten lijst:

• Fytaat: een stofje dat voornamelijk wordt gevonden in zaden, graanproducten en peulvruchten. Het vermindert de absorptie van mineralen zoals zink, magnesium en calcium door het lichaam.

• Saponine: dit vindt je met name in de nachtschades tomaten, aubergines, sojabonen, erwten en spinazie.

• Tannine: een klasse binnen de pylofenole antioxidanten die de vertering van verschillende nutriënten op een negatieve manier beïnvloed. Je vind ze in wijn, thee en avocado

• Lectinen: een anti-nutriënt die die in elke plantaardige voeding voor komt. In hoge doseringen kunnen ze schadelijk zijn en de opname van nutriënten erg negatief beïnvloeden.

• Calcium oxalaat: het is de nog onbewerkte versie van calcium die in groenten als spinazie voorkomt en door het lichaam niet zo goed wordt opgenomen.


Hack de Anti Nutrienten

  1. Spoel en schil fruit en groentes, hiermee schil je letterlijk de lectines van je voeding. ​

  2. Zorg voor de juiste rijping. Door seizoensgroentes te eten, eet je wat er rijp is. Sinasappels in maart zijn niet rijp maar rijp gekweekt. Tip bananen helpen avocado’s te rijpen buiten de koelkast ​

  3. Verteer goed: neem min half uur voor je eten en eet in rust. Hiermee heeft je lichaam de tijd om de voedingswaarden op te nemen een brocolli in 5 minuten wegstauwen heeft net zoveel effect als een ​

  4. Upgrade voeding met kruiden en specerijen ​

  5. Groente kun je fermenteren, je kunt ze niet "stuk" koken. Voorbeelden van gefermenteerde voeding zijn zuurkool, haring, kefir, augurken, olijven, kombucha. ​

  6. Bij peulvruchten: weken, pellen en koken ​

  7. Slijmgroentes eten: zeewier, schelp- en schaaldieren en insecten, cranberries en aloe vera. De lectinen worden gebonden zodat ze geen schade aan kunnen richten ​

  8. Het weken en daarna koken van peulvruchten en granen zal het fytaat gehalte doen dalen: bij bonen -50%, quinoa - 61%, linzen -76%. Ook kiemen kan het fytaat gehalte met de helft verminderen. ​

  9. Spoel rijst grondig onder de kraan voor gebruik ​

  10. Lees een etiket (zie de PUC kaart)

  11. Eet slimme voeding en voed van binnen uit

Gefermenteerde voeding lees je snel meer over


5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

KetoScan